Roadtrip Duitsland – Denemarken – Zweden juli/ augustus 2018 |
Het is juni als ik met de buurman sta te kletsen en hij me vertelt dat zijn dochter een huis in Zweden heeft. Als ik zeg dat dat land hoog op onze bucketlist staat en hij antwoordt dat het huis ook wordt verhuurd, is het plan voor onze volgende roadtrip snel gesmeed. Een paar dagen voordat we vertrekken is Zweden in het nieuws: de ergste bosbranden ooit woeden in het land. En dan met name midden Zweden: onze eindbestemming. Vanuit Nederland is het moeilijk inschatten hoe erg het is en of we gevaar zullen lopen. Er is hulp onderweg vanuit het buitenland en Zweden is groot... we wagen het erop!
Zondag 22 juli 2018
We rijden over de Afsluitdijk voor onze eerste tussenstop in Franeker. Daar brengen we, als verrassing voor Tijm, een bezoek aan het wonderlijke planetarium van Eise Eisinga. Vanuit daar vervolgen we onze reis richting Duitsland.Het planetarium van Eise Eisinga |
De jeugdherberg in Bad Zwischenahn |
Maandag 23 juli 2018
Het ontbijtbuffet in het hostel is sober maar goed en gemoedelijk. We kunnen alweer op het terras eten, het is al vroeg warm.Het hostel in Haderslev |
We installeren ons in het leuke houten huisje. Er staan twee stapelbedden en via een steile ladder bereik je nog een zoldertje met twee extra matrassen. Er is een klein keukentje en een veranda. Het is zo warm dat we niets anders kunnen doen dan loom de schaduw opzoeken op de veranda.
Tegen de avond rijden we naar het strandje waar de locals verkoeling zoeken door van een steigertje af springen, waarop kinderen emmertjes water hebben staan, gevuld met hun zelfgevangen krabben.
Dinsdag 24 juli 2018
Wandelen rond het meer bij Haderslev |
‘s Middags chillen we weer een beetje bij het huisje. Het is te warm om verder iets te ondernemen. Het blijft jammer dat we niet in het meer kunnen zwemmen, maar achterin de middag gaan we weer richting “ons” strandje en blijven daar tot het tijd is om te gaan slapen.
Woensdag 25 juli 2018
Vandaag reizen we verder. Bij het uitchecken blijkt dat we de elektra van ons verblijf ook nog apart moeten afrekenen. Als ik tegen de mevrouw van de receptie zeg dat was gemeld dat gas-water-licht inbegrepen was, krijg ik een zurige sneer. Ik ben door dit soort randzaken niet te spreken over deze accommodatie. We betaalden al over de 200 euro voor twee nachten. We hadden geluk dat we zelf beddengoed bij hadden, anders hadden we dat ook nog moeten huren en nu komt er nog een toeslag op het verbruik. Het meer vies… Al met al een niet-zo-positieve review op Booking.Christiansfeld |
Na ons bezoek aan Christiansfeld nemen we vanaf de doorgaande weg een afslag hard right, richting een plaatsje dat Daugård Strand heet. We weten
inmiddels dat dat betekent dat er ook daadwerkelijk een plek zal zijn om op je kleedje bij de zee te liggen en een duik te nemen. Dat is dan ook wat we doen voor de komende 2,5 uur!
Fængslet - gevangenis |
Donderdag 26 juli
Het gevangenismuseum |
’s Middags is de enige optie verkoeling te zoeken aan het strand. Dit keer gaan we naar Langelinie: een fijn, wijds strandje aan een groot grasveld, waar we van de “jetty” (steigertje) af kunnen springen, in de schaduw van de bomen kunnen liggen en wiegen in de aanwezige hangmatten.
Vrijdag 27 juli
Nog even een duik in Grenå |
Vandaag is het de dag om de oversteek naar Zweden te maken. We vertrekken op tijd richting Grenå en komen zo vroeg aan dat we ruim de tijd hebben om naar het strand te rijden en in de golven te duiken voor verkoeling. Als we eenmaal met de auto in de rij staan om de boot op te rijden zijn we blij dat we dat nog hebben gedaan, want wat is het weer verschrikkelijk heet!
Schaduw(!) op de boot. |
Als we in Varberg aankomen zoeken we onze accommodatie voor de nacht. We slapen in Hallagårdens Stugby, een stukje buiten de stad. Het is de langverwachte avond van de verduisterde bloedmaan, dus rijden we langs de pizzeria voor vier goedgevulde dozen, nemen een flesje wijn mee en spreiden ons kleedje uit op het strand van Apelviken. We zwemmen en turen naar de hemel of “ze” al verschijnt. En ja hoor, als de zon een uur onder is is het donker genoeg om de rode maan aan de hemel te zien staan. Het is zo een bijzonder verschijnsel! Vooral als de eclips voorbij is en er weer stukje bij beetje licht op de maan begint te schijnen is het beeldschoon.
Het is tegen enen als we in bed ploffen.
De familie von Trapp op het strand van Apelviken |
Zaterdag 28 juli - dinsdag 31 juli
We trekken het binnenland van Zweden in richting Falköping. Er is een probleem met de boeking bij het STF hostel, daarover zijn we gebeld en we worden ondergebracht in een stuga (huisje) op een camping. We hebben niet meer dan een half uur nodig om te besluiten ons schema om te gooien, Mariestad over te slaan en hier te blijven tot we naar het huis in Stora Lönnhöjden gaan. Het huisje staat op de rand van een heuvel en de grote panorama-ramen aan de achterkant kijken uit overHouse upon the hill |
Ik maak van de gelegenheid gebruik om naar het stadje te rijden voor boodschappen. Zo installeren we ons voor de komende dagen in ons little house upon the hill, drinken een biertje, eten taco's en Zweedse balletjes. We wiegen in ons hangmatje bij het meer en springen van het vlot dat in het midden daarvan drijft.
Woensdag 1 augustus
Vandaag reizen we richting onze eindbestemming: Stora Lönnhöjden. Het huis dat we voor
anderhalve week huren behoort aan kennissen uit Nederland. Op verzoek van Lizzie nemen we een klein omweggetje om bij de Ikea in Örebrö Zweedse balletjes te gaan eten. Je ontkomt er toch niet aan...
Vanwege de droogte en de woedende bosbranden is het in heel Zweden absoluut verboden om open vuur te maken. Het is zo verschrikkelijk jammer om overal en nergens picknicktafels met een vuurplaats in het wild tegen te komen, soms zelfs met barbecueroosters, maar geen vuur te mogen maken.
Donderdag 2 augustus
It giet oan! |
en steken we, toch ietwat gereserveerd en omringd door emmers water en een brandblusser, de barbecue aan.
Vrijdag 3 augustus
Waar zijn we eigenlijk..? |
Natuurlijk heeft niemand z'n jonge woudlopershandboek bij en aangezien van een pad sowieso al geen sprake was, moeten we onszelf zien te redden in het wild. Gelukkig hebben we GPS signaal op mijn telefoon en heeft Google het punt waar we met de auto naartoe zijn genavigeerd onthouden. Zo proberen we in een rechte lijn zo'n 2,5 km door de busbush richting de auto te banjeren. Het is jammer dat ik geen verstand van uitheemse planten heb, want we hebben er zeker een stuk of wat gezien en vertrappeld. Van riet dat reikt tot je kruin, tot een sponsbed waarin je wegzakt en van prikkeltakken die gemeen door je vel steken, tot schattige bloempjes die uiteenvallen als je ze aanraakt. Net als we ons gaan afvragen hoe groot zo'n bos eigenlijk is in zo'n land als Zweden herkennen we een grote steen die we aan het begin van ons hachelijke avontuur al hadden gezien. We slepen onszelf het laatste stukje naar de auto en bedenken dat het waarschijnlijk best lang gaat duren voordat we weer zin krijgen om een ommetje te gaan maken in het woud.
Water! |
Ik ben er niet |
Zaterdag 4 augustus
Vandaag nemen we een raincheck. We hebben allemaal spierpijn van ons hachelijke avontuur en eigenlijk helemaal nergens anders zin in dan eten, chillen, eten, (rond)hangen en eten.Zondag 5 augustus t/m woensdag 8 augustus
Lizzie in haar element |
We brengen onze dagen door met een bezoekje aan Filipstad, de hoofdstad van de gelijknamige gemeente. Lizzie heeft de pony's van de buren ontdekt en gaat samen met Steven een rondje rijden. Dinsdag rijden we naar Sun Dance Ranch, drie kwartier verderop. De Nederlandse Anita (schijnbaar bekend van het TV-programma Ik Vertrek) is daar enkele jaren geleden een ranch met een camping begonnen en we gaan erheen om te inventariseren wat er te doen is. We maken een afspraak voor donderdag om een kanotocht te doen, waarbij we stroomopwaarts worden gedropt en terugpeddelen. Vrijdag mag Liz een privélesje paardrijden doen.
Ajeto! |
Al een paar dagen hebben we het erover dat we in de tuin van het huis een goal missen om te voetballen. Tijm en ik gaan het bos in op zoek naar geschikte stokken en balken en knopen met het touw dat we vinden in de oude stallen een heus doel in elkaar. The game is on!
Woensdag 8 augustus
Zo'n paardje dus |
Het strandje bij Djuprämmen |
De rest van de dag recreëren we bij het strandje van Djuprämmen. Het is bewolkt, maar er waait een warme wind. Heerlijk!
Als ik 's avonds onder de douche stap gebeurt er iets geks: de waterdruk valt weg, de douchekop stottert nog wat en dan... niks. Overleg met de eigenaren van het huis leert ons dat we niets anders kunnen concluderen dat vanwege de uitzonderlijke droogte de waterput is leeggeraakt. Tenzij het de hele nacht gaat stortregenen zit er niets anders op dan te accepteren dat de kraan leeg is. Heel naïef denken we dat water toch al overrated is op deze planeet. Morgen gaan we kanoën, we wassen ons wel een beetje in de rivier en dan zien we daarna wel weer verder.
Donderdag 9 augustus
We hebben ons vergist in de tijd en de afstand. Waar de eigenaren van de ranch schatten dat we er zes uur over zouden doen is het pas over half zeven als we ons eindpunt in zicht krijgen. Vermoeid en hongerig trekken we onze kano’s op de kant en rijden naar Hagfors om ingrediënten voor de barbecue in te slaan. Ook nemen we zoveel mogelijk flessen water mee van de supermarkt. Er zijn nog maar twee sixpacks over... blijkbaar zijn er meer mensen die een tekort hebben.
Als Steven en ik bij het nagloeiende houtskool een biertje delen merk ik hoezeer ik verlang naar een warme douche. De afwas stapelt zich op, de wasmachine is onbruikbaar. Willen we zo verder de vakantie doorbrengen..? We besluiten de volgende dag te vertrekken uit het huis. Hoe jammer we dit ook vinden. Liz zal de volgende ochtend gaan paardrijden met Steven en Tijm en ik zullen het huis in orde maken voor vertrek.
Vrijdag 10 t/m zondag 12 augustus
begrijpen we dat deze accommodatie voor veel mensen tegenvalt: de receptie is dicht, er ligt een sleutel voor ons in een box naast de deur. Het is een veld met Zweedse fabrieksarbeidershuisjes uit de jaren ‘50 pal aan het Vänermeer. Maar ik hou hiervan. Omdat er sinds de bouw amper meer iets gedaan is aan de hutjes zijn ze authentiek. Er is geen warm water in de stuga zelf, daarvoor moet je naar het douchegebouwtje. Aangezien het al twee dagen geleden is dat we überhaupt warm water hebben gezien dat niet is opgewarmd in een pan, maakt dat ons ook niet uit. Het ontbreekt aan een slot en een douchegordijn, maar waarom preuts zijn als je water hebt?
Bye Sweden! |